Biografier på dansk

Chang, Jung: Vilde Svaner
Forfatteren, der voksede op som medlem af den privilegerede elite i Maos Kina og senere blev forstødt under kulturrevolutionen i 1960’erne, fortæller sin families historie gennem tre generationer og giver hermed et billede af Kinas historie i 1900-tallet.

Chang, Pang-Mei: Snørede Fødder
Forfatteren får sin kinesiske grandtante (f. 1900) til at fortælle sine erindringer og derved afdækkes et utraditionelt liv i en verden, hvor kvinder ikke blev regnet for noget.

Cheng, Nien: Liv Og Død I Shanghai
Nien Chengs erindringer fra Kina under Kulturrevolutionen, hvor hun, som offer for systemets mistænksomhed mod intellektuelle, måtte tilbringe mere end seks år i isolationsfængsel, og om seks års kamp efter løsladelsen for rehabilitering og opklaring af rødgardisternes mord på datteren.

Chong, Denise: Konkubinens Børn
Forfatteren, der er tredjegenerations indvandrer i Canada, fortæller sin families dobbelte historie: På den ene side udvandrernes hårde tilværelse i den fremmede vesterlandske kultur, og på den anden side den kinesiske families liv under de voldsomme omvæltninger i Kina.

Han, Suyin: Det Forkrøblede Træ (Bind 1)
Vestlige stormagters indtrængen i Kina omkring århundredskiftet (1885-1928) og faderens ægteskab med en belgisk embedsmandsdatter forårsager en skildring af såvel Kina historisk set, som af kinesiske mennesker og deres liv – først og fremmest forfatterindens egen familie.

Han, Suyin: En Dødelig Blomst (Bind 2)
Årene 1928 til 1938, hvor bl.a. Mao toner frem, danner rammen om såvel en skildring af forfatterindens drøm om at studere til læge og blive selvstændig, som af Kinas situation og politiske udvikling.

Heng, Liang & Shapiro, Judith: Efter Mareridtet
Efter et besøg i Kina 1985 skildres landets udvikling indenfor områder som reformpolitik og økonomisk og idelogisk frihed.

Hong, Ying: Flodens Datter
Den kinesiske forfatter Hong Ying beretter om sit liv, fra hun blev født under hungersnød i 1962 til 1989, hvor hun deltog i demonstrationerne på Den Himmelske Freds Plads. Det er en beretning om den fattige befolknings vilkår under Mao og Kulturrevolutionen.

Jiang, Ji-Li: Pigen Med Det Røde Tørklæde
Ji-li er 12 år, da Kulturrevolutionen i Kina starter i 1966. Hendes trygge dagligdag i skolen og hjemme hos familien ændres markant og bliver efterhånden et liv i evig angst.

Lord, Bette Bao: Arvestykker
Forfatteren, der er født i Kina i 1938, boede med sin mand, den amerikanske ambassadør, i Peking fra 1985 til 1989, og giver gennem portrætter af og interviews med venner og familie et billede af Kina i går og i dag.

Møller, Diyang Bao: Lille Doktor Bao
Forfatteren, der har boet i Danmark siden 1988, fortæller om sin opvækst i et kommunistisk embedsmandshjem, om Kulturrevolutionen som splittede familierne, om den kærlighed hun måtte ofre for at blive læge, om ægteskabet hun blev tvunget ind i, og om den søn hun måtte forlade.

Pu Yi (Aisin Gioro): Den Sidste Kejser
Den sidste kejser af Kina (1906-1967) beretter om sin regeringstid i barneårene i “Den forbudte by” i Peking, om landflygtigheden under borgerkrigen, årene som japansk marionetkejser i Manchukuo i 1934-45 og omskolingen i russisk og kinesisk fangenskab til overbevist Mao-tilhænger i Den Kinesiske Folkerepublik.

Xinran, Xue: Kinas Døtre
Kinesiske kvinder fortæller om deres liv efter Maos død, et liv med tvangsægteskaber, seksuelt misbrug, adskillelse og ekstrem fattigdom.

Xinran, Xue: Himmelbegravelsen
Beretningen om en kinesisk kvindes skæbne. Da Shu Wens mand, Ke Jun, i 1958 sendes med den kinesiske hær til Tibet og forsvinder, begynder hendes søgen efter den tabte kærlighed. Shu Wen opgiver alt sit eget og tager til Tibet for at finde sin mand. Det fører til en tilværelse blandt tibetanske nomader.

Wang, Xianfeng: Vinterdrømme
Forfatteren giver et indblik i kinesisk hverdag gennem et halvt århundrede ved at fortælle om sin og familiens, vennernes og studiekammeraternes skæbne under Kulturrevolutionen og efter Deng Xiaopings magtovertagelse – om uddannelse, arbejde, fængselsophold og om kampen for at komme igennem lidelserne.

Yang, Chi An & Mosher, Steven M.: Chi An
Dokumentarisk beretning om den kinesiske sygeplejerske Chi An Yang, der blev offer for Kinas umenneskelige etbarnspolitik. Chi An arbejder, i forbindelse med Kinas politik for befolkningskontrol, med at overtale kvinder til abort og tvangssterilisation. Hun bliver selv et offer, da hun venter sit andet barn.

Zhang, Xianling: Halvdelen Af Os
Selvbiografisk roman som med livsbekræftende humor fortæller om forfatterens ophold i en arbejdslejr under den kinesiske kulturrevolution og om et efterfølgende kærlighedsforhold, der ender tragisk.

Zhang, Xianling: Vant Til At Dø
Selvbiografisk mosaik omkring en borgerlig kinesisk forfatter og hans vej ind og ud af genopdragelseslejrene, hans rehabilitering og rejser til USA og Paris samt hans menneskesyn og kærlighedsforhold.

Share Button