Romaner på dansk

Dai, Houying: Stenene I Muren
En kærlighedshistorie, der udspiller sig i et kinesisk universitetsmiljø, og samtidig en skildring af de skiftende politiske konjunkturer under og efter Kulturrevolutionen og den indflydelse, de har haft på folks venskaber og karriere.

Dai, Sijie: Balzac Og Den Lille Kinesiske Skrædderinde (Filmatiseret)
Humoristisk og vemodig skildring af Lius og hans ven fortællerens oplevelser under Kulturrevolutionen, på “genopdragelse” blandt bønder på landet i Kina, i absolut forbudt selskab med Mozart og verdenslitteraturens klassikere.

Feng, Jun: Tiden Er Til Fest
Selvbiografisk roman. Forfatteren er munk og deltog i studenteroprøret i Kina i 1980’erne. Han var på stadig flugt og kom først til Burma, flygtede videre og er nu i Danmark. Trods vores frihed er det svært …

Fleishman, Lisa Huang: Drømmen Om Byen Bag Murene
Jade Dyd er født med århundredet i Kina og gennemlever det store kontinents historie med både tvangsægteskab og senere selvstændighed og politisk modning. Inden hun flygter til Taiwan, når hun at møde Mao.

Fréches, José: Verdens Tag
Året er 655. På kejserpaladset i Kina er hoffet i oprør. Den unge kejser Gaozong har besluttet at ægte sin elskerinde Wuzhao, en billedsmuk konkubine af femte rang, der takket være sin intelligens og sine yppige former er steget til tops i hierarkiet. Langs Silkevejen drømmer buddhister og kristne, munke og røvere samtidig kun om en ting: at fravriste Kina hemmeligheden bag fremstillingen af silke. Verdens tag er første bind i Silkekejserinden, en ny historisk romantrilogi om Kejserinde Wu, en af Tang-dynastiets mest magtfulde skikkelser, og om Silkevejen, den enestående handelsrute, der blev skueplads for Østens møde med Vesten.

Fréches, José: Buddhas øjne
Overhovedet for det største indiske kloster er forsvundet sammen med en samling kostbare relikvier, og intetanende har han bragt forholdet mellem Kina, Indien og Tibet ud af balance. Hans forsvinden har udløst en indbyrdes strid mellem de buddhistiske retninger. Det kejserlige silkemonopol er blevet brudt, og det hemmelige politi forfølger de handlende, alt imens kejserinden fra sin trone i kejserpaladset trækker i trådene.
Buddhas øjne er andet bind i Silkekejserinden.

Fréches, José: Tronranersken
Rygterne om De Himmelske Tvillinger er nået vidt omkring. Pilgrimme i tusindvis valfarter til Luoyang, og pigen med abeansigtet og hendes tvillingebror tilbedes som levende guder. Det forstår kejserinde Wu snart at vende til egen fordel. Hun tager børnene til sig og opfostrer dem med en sjælden kærlighed og hengivenhed.
Tronranersken er tredje og sidste bind i Silkekejserinden.

Gao, Xingjian: Et Ensomt Menneskes Bibel
En exilkinesisk forfatter ser modvilligt og resigneret tilbage på sit liv i Kina under Kulturrevolutionen, hvor han spillede flere roller, først som nidkær leder af en gruppe rødgardister, derefter som offer for udrensningerne og til slut som passiv iagttager.

Grant, Pamela: Det Blev En Pige!
Under bokseropstanden i Kina bliver pigen Ko-chin som 14-årig gift med en reformivrig mand. Det bliver en meget anderledes tilværelse end den, hun er blevet opdraget til.

Han, Suyin: Morgen Over Kina
Omkring en ung kvinde og en ung mand, der er vokset op i samme kvarter i Peking, men i forskellige sociale lag, skildres den nationale vækkelse i Kina i 1930’erne under kampene mellem Chiang Kai-sheks nationalistregering og Japan og borgerkrigen mod Mao’s kommunister.

Han, Suyin: Til Morgenen Gryr
I 1944 kommer en 21-årig amerikansk journalist til Kina. Med hende og hendes ægteskab med en kinesisk læge i centrum fortælles om tredive omskiftelige år af Kinas historie.

Harrison, Kathryn: De Små Gule Sko
Født i en velhavende kinesisk familie får May tidligt snøret sine fødder. Senere flygter hun fra et arrangeret ægteskab og ender i Europa, først som prostitueret, derefter som hustru i en jødisk familie.

Hill, Justin: Tehuset “Drik Og Drøm”
Efter 7 år vender Da Shan tilbage til sin fødeby. Men både han, byen og vennerne har forandret sig i takt med omvæltningerne i Kina, så han må begynde forfra.

Hong, Ying: Sommerens Forrædderi
Massakren på Den Himmelske Freds Plads i 1989 bliver vendepunktet for den unge idealistiske student, kvinden Lin Ying, der ser sine drømme om demokrati og frihed knust.

Jin, Ha: I Dammen
Fabriksarbejderen Shao Bin er en dygtig kalligrafi-kunstner i sin fritid og bruger evnerne på at spidde fabriksledelsen, da den forbigår ham ved uddeling af lejligheder. Og så bliver livet temmelig surt for ham.

Jin, Ha: Venten
Liu skammer sig over sin landlige kone og har haft et langt forhold til Manna, før de endelig kan gifte sig. Men Liu bliver hurtigt træt i sit nye ægteskab og savner Shuyu.

Larsen, Jeanne: Silkevejen
Underfundig og eventyrlig historie fra Tang-dynastiets Kina om en ung kvindes fantastiske oplevelser, efter at hun er blevet bortført fra sit fornemme hjem og solgt som kurtisane.

Liu, Heng: Flodbølgedalen (Filmatiseret som “JuDou”)
Gennem mere end 40 år fra 1945 følges 3 menneskeskæbner parallelt med Kinas indre bevægede historie. Handler om et ægteskabeligt trekantsdrama med rødder i mytologi og leveregler, som trods tidens gang stadig er en del af det enkelte menneskes bevidsthed.

Lord, Bette Bao: Forårsmåne
Familieroman fra Kina, der skildrer slægten Chang fra år 1892 og frem til begyndelsen af 1970’erne. Gennem omskiftelige tider formes pigen/kvinden Forårsmånes liv.

Lord, Bette Bao: Det Mellemste Hjerte
Som unge kæmper de sammen i 1930’ernes Manchuriet – to unge mænd og den smukke “Sommerønsker”. Under Mao skilles de, men genforenes efter Kulturrevolutionen i venskab og kærlighed.

Min, Anchee: Madame Mao
Den frygtede kvinde var født af en konkubine og opdraget af bedsteforældrene. Som skuespiller mødte og ægtede hun Mao. Hendes magt og kynisme gav hende mange fjender, inden hun endte i fængsel.

Min, Anchee: Kejserinde Orkide
1860’erne bliver Orkide konkubine for kejseren af Kina. Med list, klogskab og hjælp fra eunukkerne får hun stor indflydelse på kejseren. Da han dør, sættes deres 6-årige søn på tronen, men magten er hendes.

Min, Anchee: Vild Ingefær
Pigen Ahorn er i unåde under Kulturrevolutionen, da Vild Ingefær dukker op. Hun har det værre, men klarer sig igennem med flid og troen på Mao, inden kærligheden og en katastrofe ødelægger alt.

Qiu, Xiaolong: Mord På En Rød Heltinde
Kriminalroman som udspilles i 1990’ernes Shanghai. Mønsterarbejderen, forbilledet Guau Hongying er fundet myrdet, kriminalbetjentene Chen og Yu skal finde hendes morder, men ønsker ikke at se idealet krakelere.

See, Lisa: Blomsternettet
En kvindelig kinesisk kriminalassistent og en amerikansk anklager bliver sat til at samarbejde om et par mord i Beijing, og langsomt afdækkes korruption og et kompliceret kriminelt netværk i den kinesiske overklasse og blandt politikerne.

Su, Tong: Under Den Røde Lygte (Filmatiseret)
Skildring af en ung kvindes tragiske skæbne i det moderne Kina. Hun bliver en velhavende mands 4. hustru og oplever som konkubine den forældede mandsdominerede og kvindeundertrykkende familiestruktur, der ender med at tilintetgøre hende.

Tan, Amy: Køkkengudens Hustru
En gammel kinesisk kvinde sidder i Californien og fortæller sin datter hvilke snoede og skæbnesvangre veje, der førte hende fra et traditionelt kvindeliv i Kina til moderne tider i USA.

Tan, Amy: Benbrudslægens Datter
Ruth er kinesisk/amerikansk og har sin kinesiske mor boende. Moderen har en begyndende demens og for at hjælpe prøver Ruth at finde fortiden i moderens private papirer. Det styrker også hendes egen identitet.

Wei, Hui: Shanghai Baby
Coco er 25 år, bor i Shanghai og drømmer om den store kærlighed og om at blive forfatter. Imens går tiden med en impotent kæreste, en viril elsker og masser af narkotiske stoffer.

Ya, Ding: Røde Drømme
Under den store Kulturrevolution oplever den 9-årige Liang, hvis far er partifunktionær i en afsidesliggende landsby, hvordan de nye ideer støder sammen med gamle kinesiske traditioner og religiøse forestillinger.

Ya, Ding: Arvingerne Til De Syv Kongeriger
Liang studerer ved universitetet i Beijing og deltager i de voldsomme studenterdemonstrationer i 1986 for frihed og demokrati og mod myndighedernes snævre grænser for det private og politiske liv.

Share Button